Et fyrverkeri av et oldebarn

Forfatter, skuespiller og instruktør Joen Bille (70) ga publikum en fabelaktig forestilling på Apotekergaarden torsdag 19. februar, da han fortalte om sin berømte slekt.

Danske Bille tok utgangspunkt i sin ferske bok Villa Ibsen. Min mormors hus. En familiekrønike. Boken er utgitt på Gyldendal forlag i Danmark. Mellom 30 og 40 kom for å høre på. Bøkene som Ibsen- og Hamsundagene hadde kjøpt inn, ble revet bort. 

Joen Bille kunne fortelle at det var en svært spesiell opplevelse for ham, da han første gang skulle spille gamle Ekdal i Ibsens Vildanden på Det kongelige Teater i Danmark. Det gikk opp for ham at Ekdal trolig var et portrett av Henrik Ibsens far - og at Bille dermed spilte sin egen tippoldefar. 

Han tegnet et bilde av lidenskapelige personligheter, skuffelser og nederlag, bigami, dødelig sjalusi og økonomisk ruin. Og den store kjærligheten. Han fortalte om to av det 18. århundrets store personligheter, først og fremst den verdensberømte dikteren og dramatikeren Henrik Ibsen, men også hans samtidige Bjørnstjerne Bjørnson. Videre skildret han Henrik Ibsens fars ydmykende fallitt, og hvordan det preget Ibsens forfatterskap. Han understreket Suzannah Ibsens viktige rolle, som dramatikerens viktigste rådgiver. Men han beskrev også hennes store blå øyne og store svarte hår, som på et tidspunkt nådde henne helt ned til anklene. Joen Bille skildret familien Ibsens symbiose, Suzannahs støtte og ekteparets gjensidige kjærlighet, såvel som deres høylytte krangler og diskusjoner.

Da Henrik Ibsen ville la Nora bli i den første versjonen av Et dukkehjem, satte Suzannah foten ned. I tre uker varte krangelen, før forfatteren ga seg. Han lot Nora gå.

Han fortalte om ekteparet Ibsens eneste sønn, diplomaten og statsministeren, den lynende intelligente og kompliserte personligheten Sigurd Ibsen, og hans kjærlighet til og ekteskap med Bergliot Bjørnson, Bjørnstjerne Bjørnsons datter. Bergliot, som var en begavet sanger, og som opptrådte på scener over hele Europa. Det var disse to begavede menneskene som fikk Irene, som senere ble Joen Billes mor.