Nordisk forfatterseminar: Litteraturens virkning

Vi er tre norske forfattere som har invitert fem forfattere fra de nordiske landene for å diskutere litteraturens plass og virkning i forfatternes hjemland. Vi spør: Hva er litteraturens funksjon? Hvordan vil du at dine tekster skal virke, hva vil du at de skal gjøre med leseren og med samfunnet tekstene er en del av? Forfatterne har skrevet et essay på forhånd som danner grunnlaget for diskusjonene under seminaret.

Eiríkur Örn Norðdahl (født 1978) er forfatter fra Island. Han har skrevet en rekke diktsamlinger og fire romaner. For sin siste roman Ilska, vant han Den Islandske Litteraturprisen 2013 og den Islandske bokhandlerprisen. Han er også nominert til Nordisk råds litteraturpris for denne romanen.

Satu Taskinen (født 1970) er en finsk forfatter og kritiker bosatt i Wien. I 2011 debuterte hun med romanen Täydellinen paisti (Den perfekte svinesteken) som hun vant den finske debutantprisen for. Hun ble også nominert til The European Book Prize for denne romanen i 2012. Boken er oversatt til tysk. Høsten 2014 kommer hennes andre roman.

Kaspar Colling Nielsen (født 1974) er en dansk forfatter. Han debuterte med den anmelderroste Mount København som han vant Årets Debutantpris i 2010 for. Den Danske Borgerkrig 2018-24 kom ut i 2013 og er hans andre roman. Colling Nielsen skriver også for TV og film.

Leena Parkkinen (født 1979) er en finsk forfatter. Hennes første roman, Sinun jälkeesi, Max, (Etter deg, Max) ble publisert i mars 2009. Boken vant den finske debutantprisen og er oversatt til dansk, tysk, spansk, polsk, tsjekkisk og litauisk . Hennes andre roman , Galtbystä länteen, (Galtby vest) kom ut i 2013. For denne romanen fikk hun Kalevi Jäntti Prize.

Moa Eriksson Sandberg (født 1981) er svensk forfatter. Hun debuterte i 2011 med ungdomsromanen Söta pojkar är bara på låtsas og har siden da skrevet to ungdomsromaner. Den första flickan skogen möter ble nominert til Barnens romanpris i 2013 og er oversatt til tysk. Hennes siste roman Välkommen til LA, baby kom ut i juni 2014.

Dan Aleksander Andersen (født 1982) er norsk forfatter og redaktør. Han har utgitt to diktsamlinger: Evighetsarbeid (2010) og Krise i jammerdarn (2012). Til høsten kommer hans tredje diktsamling. Dan Aleksander Andersen arbeider som redaktør i Cappelen Damm forlag.

Birger Emanuelsen (født 1982) er en norsk forfatter fra Tromøya ved Arendal, og arbeider som forlagsredaktør i Cappelen Damm. I 2012 debuterte han med novellesamlingen For riket er ditt. Boken ble av Dagbladets anmelder Cathrine Krøger trukket frem som en av årets tre beste bøker. I 2014 kom han ut med romanen Fra jorden roper blodet.

Benedicte Meyer Kroneberg (født 1972) er en norsk forfatter bosatt på Hisøy i Arendal. Hun debuterte i 2010 med romanen Ingen skal høre hvor stille det er, som ble utropt til årets beste debutroman i Aftenposten. Romanen er oversatt til litauisk. Hun har deretter gitt ut to romaner: En rettferdig krig (2012) og Hvis noen ser meg nå (2013).

Seminaret arrangeres med støtte fra Nordisk Kulturfond